Araçta oluşan arızaların çok farklı nedenleri olabilir. Yapılan araştırmaya göre çoğu durumda araç sahipleri arızaları önleme fırsatına sahiptir. Aşağıdaki kılavuz, en yaygın araç arızalarının hangileri olduğunu ve bunlardan nasıl kaçınılacağını açıklamaktadır.

Boş ve arızalı aküler

2019 ADAC arıza istatistiklerine göre, araç aküsü ile ilgili sorunlar, arızaların en yaygın nedenidir. Bunun iki temel nedeni var: Bir yandan araçların yaş ortalaması biraz artarken, diğer yandan son yıllarda arabaların elektrik ihtiyacı sürekli arttı. Klimadan koltuk ısıtmaya kadar her geçen gün daha fazla elektrik sistemi olduğu için hatalara yatkınlık da arttı.

Ancak çoğu durumda, akünün bitmesinin nedeni, araç sahibinin ışıklar veya radyo gibi elektrikli cihazları kapatmamasıdır. Bu nedenle, her yolculuktan sonra tüm sistemlerin kapalı olduğunu kontrol edin. Ayrıca tüm bakım randevularına uymanız tavsiye edilir. Tüm bu özeni göstermenize rağmen akünüz çabuk bitiyorsa, o zaman yeni bir akü ile değiştirmenin vakti gelmiş demektir.

Lastik patlamaları

Çeşitli anketlere göre, sürücülerin neredeyse üçte biri kısa zaman içinde lastik patlaması yaşadı. Sıklıkla, lastiklere giren yabancı cisimler sorumludur. Ancak uzmanlara göre, delinmeler genellikle insan hatasından kaynaklanmaktadır. Diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki önlemlerle risk en aza indirilebilirsiniz:

  • Lastiklerin çatlaklar ve yabancı cisimler için düzenli olarak görsel muayenesi
  • Hava basıncını düzenli olarak kontrol etmek
  • Kullanılmayan lastiklerin doğru şekilde saklanması
  • Kaldırımlarda ve kenarlarda dikkatli sürüş
  • Bakım aralıklarını korumak
  • Lastik basıncı izleme sistemi (TPMS) ile güçlendirme

Motor arızaları

Modern motor sistemleri nispeten uzun bir hizmet ömrüne sahip olsa bile, tüm araç sahiplerinin yüzde 20’sinden fazlası, motorun aşırı ısınma sorunu nedeniyle sürüşü bırakmak zorunda kalır. Araçta bir motor arızası varsa genellikle artan yağ tüketimi, performans kaybı veya duman ile duyurulur. Bu tür işaretleri fark eden herkes, büyük hasarlardan ve buna bağlı maliyetlerden kaçınmak için mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye gitmelidir. Arızalı bir motor her zaman önlenemez. Ancak, en azından kendi dikkatsizliğinizin böyle bir aksaklığa yol açmasını önleyebilirsiniz:

  • Soğutma sıvısı seviyesini zaman zaman kontrol edin.
  • Doğru miktarda uygun bir motor yağı kullanın ve aracınıza ucuz yağlar eklemekten kaçının.
  • Motor yağına ek olarak, filtreyi de düzenli aralıklarla değiştirin.

Çalışmayan alternatör

Bir araba çalışmıyorsa, bunun mutlaka araç aküsünden kaynaklanması gerekmez. Alternatörün arızalı olması da mümkündür. Bu, araca güç veren ve araç aküsünü şarj eden alternatördür. Alternatördeki hasar genellikle bir ıslık sesi ve yanıp sönen bir uyarı lambası ile duyurulur. Araç daha sonra belirli bir mesafe gider, ancak bu durumda bileşenin değiştirilmesinden kaçınılamaz.

Arızalı ateşleme sistemi

Bujiler, yakıt ve hava karışımını bir kıvılcımla tutuşturmak için kullanılır. Zamanla aşınan parçalardır, bu yüzden bir noktada doğal olarak arızalanırlar. Arızalı bir ateşleme sistemi, bir tık sesi veya motorun teklemesi ile fark edilir. Bujileri belirli aralıklarla değiştirerek v böyle bir arızanın önüne geçebilirsiniz. Tasarıma bağlı olarak, kilometre açısından belirgin farklılıklar vardır. Sıradan bujiler genellikle 30.000 kilometreye kadar dayanırken, platin ve iridyum bujiler 100.000 kilometreye kadar ulaşır.

V kayışı sorunları

V kayışı, motor gücünü hidrolik pompa veya alternatör gibi yardımcı ünitelere iletir. V kayışı koparsa, su pompası da çalışmaz, bu nedenle motor hızla aşırı ısınır. Sıcaklık göstergesine bakarak bu durumun var olup olmadığını görebilirsiniz. Yırtık bir V kayışının diğer belirtileri, şarj kontrol lambasının yanması ve motordan gelen gıcırtı sesleridir. Bu durumda aracı kullanmayı bırakıp bunun yerine arıza servisini aramalısınız. Aksi takdirde motora çok daha ciddi hasarlar verebilir.

Arızalı enjeksiyon sistemi

Enjeksiyon pompası da sınırlı hizmet ömrüne sahip aşınan parçalardan biridir. Araç sahipleri, bileşenin arızalı olup olmadığını pek anlayamaz. Sadece belirtilen bakım tarihlerine uyulması tavsiye edilir. Arızalı bir enjeksiyon pompanız varsa, mümkün olan en kısa sürede bir araba tamircisine gitmelisiniz, aksi takdirde motora zarar verme riski vardır.

Düzenli kontrollerle araba arızalarını önleyin

Araba arızasının nedeni genellikle bujiler, V kayışları ve dişli kayışlar gibi aşınan ve yıpranan parçalardır. Bu nedenle, arıza riskini en aza indirmek istiyorsanız, bir servis randevusunu kaçırmamanız tavsiye edilir. Bu özellikle eski araçlar için geçerlidir. Ayrıca, en ufak bir kusur belirtisinde aracınızı kontrol ettirmelisiniz , aksi takdirde genellikle dolaylı hasar meydana gelir. Arabadaki genel kontrollerde  önemlidir, örneğin soğutma suyunun doldurulması veya lastiklerin görsel olarak kontrol edilmesi gibi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz